BASINA VE KAMUOYUNA
13 KİŞİNİN YAŞAMINI KAYBETTİĞİ FELAKETİN SORUMLULARI HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEMESİ, KAMU VİCDANINI HİÇE SAYMAKTIR!
13 CANIN HESABI SORULAMAYACAK MI?
Samsun Canik İlçesinde 3 Temmuz akşamı başlayıp, 4 Temmuz sabahına kadar süren yoğun yağış sonucunda, Yılanlı Dere’de ve İncirli Deresi üzerinde meydana gelen sel felaketi ile 13 yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Bu can kayıplarının 5 tanesi TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarında meydana gelmiştir.
TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarında meydana gelen can kayıpları ile ilgili olarak yapılan ilk tespitlerde;
1- TOKİ Kuzey Yıldızı konutları Yılanlı Dere ile Mert Irmağının arasında yapılaşma dışı tutulması gereken alana inşa edilmiştir.
2- TOKİ Kuzey Yıldızları Konutlarının kurulduğu yer Yılanlı Dere’nin asıl yatağıdır.
3- Yılanlı Dere’nin asıl yatağı üzerine TOKİ Konutlarının inşa edilmesi TOKİ Başkanlığı, Büyükşehir ve Canik Belediyesi arasında 06.07.2007 tarihinde imzalanan protokolle karar altına alınmış ve bölgenin bu anlamda imara açılması ise Canik ve Büyükşehir Belediye’sinin sorumluluğunda gerçekleşmiştir.
4- Dere yatağının üzerinin imara açılarak buralara toplu konut yapılmasıyla kalınmamış, yapılan projelerde bu konutların bodrum katlarının yaşama alanı olarak kullanılması (kapıcı dairesi) sağlanmıştır.
5- Yapılan imar ve düzenleme çalışmalarında Yılanlı Dere’nin üzerindeki mezbahane önündeki köprünün menfez geçişleri kısaltılmış ve daraltılmış olup, köprünün olduğu bölümde dere yatağının üstü kapatılmıştır.
6- Menfez geçişi daraltılan ve üstü kapatılan köprünün menfez geçişleri selle gelen moloz ve kütüklerle kapanmış, buradan geçemeyen sel suları üstü kapatılan köprüde yaklaşık 4 metre yükselerek ileride ki Kuzey Yıldızı Konutlarının içerisine dolmuştur. Bunun sonucunda konutların bodrum katları sular altında kalmış ve yurttaşlarımız burada boğularak can vermişlerdir.
Bütün bu somut tespitlerden de anlaşılacağı üzere yaşanan can kayıpları; alınan bir dizi yanlış karar ve hatalar zinciri sonucunda gerçekleşmiştir.
Cumhuriyet Savcılığı; Büyükşehir Belediyesi, Canik Belediyesi ve DSİ’de bu konuda sorumluluğu olduğunu düşündüğü kişiler hakkında soruşturma yapmak üzere İçişleri Bakanlığından, Orman ve Su İşleri Bakanlığından soruşturma izni istemiş, ancak bu konuda halen bir cevap alınamamıştır.
Ancak Cumhuriyet Savcılığının; Büyükşehir Belediyesi, Canik Belediyesi ve DSİ ile ilgili soruşturma izni talep edip, bu konuda başından beri sorumluluğu bulunduğu açıkça ortada olan TOKİ Başkanlığı hakkında soruşturma izni istememesi düşündürücü ve ciddi bir eksikliktir.
Sonuç olarak; ortada yitirilmiş 13 can ve milyonlarca liralık hasar vardır. Yaşananların nedenleri ile ilgili olarak, öncelikle kamu vicdanı açısından ciddi bir soruşturmaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle ilgili bakanlıkların sorumlular ile ilgili soruşturma izni vermeyerek soruşturmanın önünü tıkayacak engellemeler içerisine girmemesi, sorumluların yargı önünde hesap vermelerinin yolunu açması gerekmektedir. Bu; gerek kamu vicdanı, gerek hayatını kaybeden yurttaşlarımızın haklarının ortada kalmaması için zorunluluktur.
Bunun dışında davranmak gerek kamu vicdanını gerekse kaybedilen hayatları hiçe saymaktır. Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası olarak bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildirir, saygılarımızı sunarız. 29.11.2012 Perşembe
Müşfik Veysel ERDOĞAN
Şube Başkanı