TOPLANTILAR

23 – 24 HAZİRAN 2011 TARİHLİ GTK SONUÇ KARARLARI

 

GÜNDEM:

 

  1. Siyasal Süreç
  2. KESK 4. Olağan Genel Kurulu
  3. Çalışma Raporu
  4. Örgütlenme-Eğitim ve İşyeri Sorunları

 

23-24 HAZİRAN 2011 tarihinde toplanan ESM GENEL TEMSİLCİLER KURULU gündemde belirtilen konularla ilgili aşağıdaki kararları almıştır.

 

  • Sermaye sınıfı, işçiler, emekçiler ve ezilen halklar üzerindeki sömürüsünü, baskısını daha da arttırarak düzenini sürdürmeye devam edecektir. AKP iktidarı dün olduğu gibi bugün de egemen sınıfların hizmetinde olduğunu icraatlarıyla göstermektedir. Geniş halk kitlelerinin, ağır haksızlıklara maruz kalmasına rağmen AKP’yi iktidara taşıması düşündürücüdür. Bunun nedenlerini bulmak siyasi partilerin ve emek örgütlerinin görevidir. CHP, yeni bir anlayışla yola çıkmasına rağmen istenilen düzeyde oy alamamıştır. Örgüt, liderini tek başına bırakmıştır. Ancak, sosyal demokrat yapı, yüzünü halk kesimlerine dönerse ilerisi için umudunu sürdürmeye devam edebilir. Sol blok bağımsız adayları başarı kazanmıştır. Baraja ve baskılara rağmen 36 milletvekili çıkararak demokratik mücadelenin meclisteki temsilcileri olmayı hak etmişlerdir.

  • Halkın oylarıyla seçilen ve halen tutuklu bulunan milletvekilleri, derhal serbest bırakılmalıdır. Halkın iradesine ve seçilenlerin özgürlüğüne kilit vurmak, demokratik gelişmenin önündeki en büyük engeldir. Milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle’nin, milletvekilliğine iadesi derhal yerine getirilmelidir. Bu konuda tek yetkili, halk ve meclistir. YSK’ nun verdiği kararı kınıyoruz.
  • Bu konularla ilgili basına açıklama yapılmalıdır.
  • Yeni Anayasa, demokratik, özgürlükçü, ayrımcılığa karşı çıkan, kürt sorununu eşitlik ve özgürlük anlayışıyla, halkların bir arada kardeşçe yaşayacağı bir düzenin kurulmasına hizmet edecek bir yaklaşımla ele alınıp düzenlenmelidir.
  • İktidarın seçim öncesi ve sonrası emekçilere uyguladığı baskılar artarak devam ediyor. Hopa’da, Ankara ve diğer illerde emekçiler, ilericiler gözaltına alınmış, tutuklanmıştır. Bu tür baskıları kınıyoruz. Başbakan’ın balkonda ki helalleşmesi, sermaye sınıfının, gericilerin helalleşmesidir.
  • KESK Genel Kurulu, yeni dönemde, “nasıl bir mücadele yürütülmelidir” sorusuna yanıt verecek kararlar almalıdır. Her anlayışı kucaklayan, katılımcı, örgütün ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak bir yapılanmayı hayata geçirmelidir.
  • KESK, emekçi inisiyatifini öne çıkaran, iktidara karşı emekçilerin hak ve hukukunu arayan ve bu uğurda mücadele eden bir örgüt olduğu bilinciyle hareket etmelidir.
  • ESM Genel Kurulundaki eksikliklerimizi, zaaflarımızı görmeliyiz. Bu dönemde eksikliklerimizin ve zaaflarımızın düzeltilmesi, gelecek Genel Kurulların daha verimli geçmesine hizmet edecektir.
  • TİS sürecine hazırlık yapılmalıdır. İktidarın bu konudaki dayatmalarına karşı durmalıyız. Toplu sözleşme dönemi koşullarını sendikalar yaratmalıdır. İktidarın çıkaracağı sözde Toplu Sözleşme Yasası, sendikaları bağlamamalı. Bu konuda işyerlerinde yapılacak çalışmalarla, üyelerimize sağlıklı bilgi sağlamalıyız.
  • Ortak örgütlenmenin koşullarını yaratılmak için, diğer örgütlerle birlikte ortak iş ve eylem yapma planları hazırlanmalı.
  • Kamuda yeniden yapılandırma, işkolları tanımını yeniden şekillendirecektir. Bu yapılandırma ile sendikaların birleşmesi gündeme gelecektir. Bu konuda da hazırlıklı olmalıyız.
  • İşyeri sorunları, şubeler tarafından tespit edilmeye devam edilecek ve bu sorunların çözümü ile ilgili gerekli çalışmalar yapılacaktır. Davalık konular mahkemeye götürülecek, bununla birlikte sorunun çözümüne ilişkin olarak, (lehte sonuçlanması için) şubelerden gerekli doküman sağlanacak, şubeler bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerdir.
  • Taşeron işçilerle ilişkiler kurulacak, birlikte ortak örgütlenme ve ortak mücadelenin koşulları sağlanacaktır. Güvenceli çalışma istemi kararlılıkla savunulacaktır.
  • Eğitim, örgütlenme ve hukuk komisyonlarının oluşturulması şubelerce yürütülecek ve bu çalışmalar Genel Merkez tarafından değerlendirilerek koordinasyon sağlanacaktır.
  • Mali olanaklar elverdiği sürece eğitim çalışmaları yapılmalıdır. İşyerlerinde üyeye yönelik, şubelerde kadrolara yönelik devamlılık arz eden bir eğitim çalışması programı hazırlanmalıdır.
  • Web sitesi daha güncel, bilgi akışı hızlı ve kolayca kullanılacak hale getirilmelidir.
  • Sendikamız maaşların iyileştirilmesi, ek ödemeler ve buna benzer sorunların çözümü için girişimler yapmalıdır. Özlük ve sosyal hakların iyileştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasına her zaman olduğu gibi sendikamız öncülük etmelidir.
  • Genel Kurulda kabul edilen önergelerin uygulanmaya başlanması, mali olanaklar elverdikçe hayata geçirilmelidir.
  • ESM yayınlarının çıkması için, şubelerden bilgiler merkeze aktarılacaktır. Şube faaliyetleri ya da gönderilecek yazıların bir an önce Genel Merkeze ulaştırılması sağlanmalıdır.
  • Şube harcamaları ile ilgili evraklar, düzenli olarak ivedilikle Genel Merkeze gönderilmelidir.
  • İşyerlerimizde çalışan emekçi kadın arkadaşların sendikal sürece daha fazla katılımını sağlamak için, kadına yönelik eğitim çalışması yapılmalıdır. Sınıf bilinci almış kadınlar, özgürlük, eşitlik ve örgütlenme konusunda gerekli katkıyı sağlayacaktır.
  • Mali konular elverdiği ölçüde temsilci ve kadro eğitimleri yapılacak her şube kendi bütçesini hazırlayacak, eğitim yeri, tarihi vb konular birlikte programlanacak Genel Merkez tüm şubelerin yapacağı eğitimin koordinasyonunu sağlayacaktır. Bu konuda şubeler, Genel Merkeze yardımcı olacaklardır.
  • KESK’e, birlikte süreklilik arz eden örgütlenme gezileri düzenlenmesi için, öneri götürülmeli, işyeri sorunlarına yönelik eylem programları hazırlanmalı ve uygulanmalı.
  • Çevre sorununda ESM daha aktif rol almalı, bu sorun daha da ağırlaşarak önümüze çıkmaya devam edecektir. ESM çevre konusunda diğer bileşenlerle birlikte ülkenin derelerini betonlaştıran HES’lere, insanların yaşamı alanlarını yok edecek termik santrallere, nükleer santrallere ve siyanürle altın/gümüş elde edilmesine karşı etkin bir mücadele yürütmelidir.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir