ENERJİ SANAYİ VE MADEN KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI
26 OCAK 2007 TARİHLİ GENEL TEMSİLCİLER KURULU KARARLARI
26 Ocak 2006 tarihinde Ankara’da ESM Genel Temsilciler Kurulu aşağıdaki gündemle toplanmıştır.
1- Geçmiş sürecin değerlendirilmesi
a) Örgütsel Durum
b) Geçen Dönemin Mücadele Programı (eylem ve etkinlikler dahil)
2- ESM örgütlülüğü ve önümüzdeki dönem görevlerimiz
3- Önümüzdeki Süreç
a) Siyasal Süreç (Demokratikleşme Mücadelesi, Seçimler vb.)
b) Örgütlenme
c) Önümüzdeki Dönemin Mücadele Programı için görüş ve öneriler (TİS Süreci, DMK ve SSGSS gibi yasal düzenlemeler, eylem ve etkinlikler)
Kapitalizmin son girdiği krizden neo-liberal politikalarla çıkmaya çalışırken bir yandan emekçiler ve halk üzerinden gelişecek muhalefeti bastırmak için yeni düzenlemeler ve yasalarla yükselen tepkilere ve mücadeleye karşı yoğun bir baskı uygularken diğer yandan emperyalizmin bir ayağı olan militarizmi güçlendirmiştir.
Bu süreçle birlikte ABD’nin Irak işgali yoluyla Ortadoğu’da müdahalesi önümüzdeki sürece damgasını vuracaktır. İsrail’in Lübnan’a saldırısı da Ortadoğu üzerinde oynanan oyunların bir parçasıdır.
ABD’nin Irak işgali sonrası yaratılan kaos ortamında etnik ve mezhepsel kavgalar yaşanmaya başlanmış, halklar karşı karşıya getirilmiştir.
Önümüzdeki dönemde bölgeye yönelik geliştirilecek yeni işgal ve saldırı stratejileri geliştirilirken Türkiye’de bu sürecin ortağı yapılmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle halkların barış ve kardeşliğinin savunulması çok daha önemli ve acil bir duruma gelmiştir.
Tüm gelişmelerle birlikte Kürt sorununda barışçıl ve demokratik yollarla çözümü için verilecek mücadele can yakıcı bir noktaya gelmiştir. Yükseltilmek istenen ırkçı milliyetçi şoven dalgaya karşı verilecek en iyi cevap halkların bir arada kardeşçe yaşamasını savunmaktır. En son Ankara’da düzenlenen Barış Konferansı’nın yarattığı gündem ve sonuçları iyi değerlendirmeli ve sahip çıkılmalıdır.
Türkiye’de demokratikleşmenin önündeki en büyük engeller olan düşünce özgürlüğünü kısıtlayan yasalar ve 301. madde ile tüm özgür düşünen muhalif seslerin cezalandırılması yolu açılmıştır. 301 ile teşhir edilen kişilere milliyetçi linç kültürünün hedefi haline getirilmiştir. Hrant Dink’in öldürülmesi ile birlikte gelişecek sürece yönelik daha duyarlı davranmak ve etkin bir mücadele geliştirmek gerekmektedir.
Adalet Bakanlığının genelgesiyle F tiplerindeki tecrite karşı açlık grevi yürüten Behiç Aşçı’nın eylemine ara vermesi olumlu karşılanmıştır. Bununla birlikte sürecin takipçisi olunması ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasının sağlanmasına çalışılmalıdır. Ülkemizde yaşanan diğer insan hakları ihlalleri, çevre sorunları, kadın sorunları töre cinayetleri vs. bağlamında demokratik mücadele hattı örülmelidir.
2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile Genel Seçimler gündemde olacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak; Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin daraltılması talepli etkinlikler yapılmalıdır. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiği temelinde politik hat izlenmelidir.
Genel seçimlere yönelik; siyasal alanın demokratikleşmesi, özelliklede seçim barajının düşürülmesi savunulmalıdır. Seçimlerde en geniş demokratik ittifakların zorlanması gerekmektedir.
2.ÖRGÜTLENME
Mayıs ayı ortasına kadar “işyerinde çoğunluk sendikası olma” hedefli yoğun örgütlenme faaliyeti sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.- Bu amaçla, şubelerimiz örgütlenme durumunu gösterir formları 10 gün içinde, merkeze göndereceklerdir. Ayrıca şubelerin örgütlenme programları hazırlayarak Merkeze gönderilmesinin ardından MYK tarafından “örgütlenme programı” hazırlayarak faaliyetlere başlanılacaktır. 1,5 ay içerisinde tüm il temsilcilerinin ve yöneticilerin katıldığı Genişletilmiş Genel Temsilciler Kurulu toplanması kararlaştırılmıştır.
Önümüzdeki dönemde, üye ve temsilci eğitimlerine başlamak üzere, en kısa sürede şube önerileri doğrultusunda eğitim programı hazırlanarak, eğitim faaliyetlerine başlanacaktır.
3. KADROLAŞMA
Örgütlü olduğumuz işyerlerinde, AKP iktidarınca yapılan kadrolaşmayı belgelendirmek için Şube ve Merkez tarafından, (Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde de olabilir) çalışma yürütülmesine ve elde edilen bilgiler ışığında kamuoyuna “kadrolaşmanın vardığı boyut”u teşhir edilmelidir. Bu tür çalışmaların tüm işkollarında da yürütülmesi için KESK bütünlüğünde çalışmalar yürütülmelidir.
Örgütlü olduğumuz işyerlerinde, “Görevde Atama ve Yükselme Yönetmeliği” çerçevesinde sınav yapmayan kuruluşlar için savcılıklara suç duyurusunda bulunulmasına, ayrıca özellikle 2002 yılından bugüne yapılan tedviren atamalar hakkında gerekli bilgi/belge toplanarak teşhire yönelik çalışmalar yapılacaktır.
4.İŞKOLUMUZDAKİ DURUM VE GÖREVLERİMİZ
Enerji sektöründe yaşanan özelleştirmeler sadece işkolunda çalışanların sorunu değil, 70 milyonun problemidir. Vatandaşları yapılacak özelleştirmeler sonrasında oldukça yüksek elektrik faturaları beklemektedir. Bu nedenle; enerji özelleştirmelerine karşı, diğer emek ve vatandaş örgütleriyle ortaklaşma olanakları zorlanmalıdır.
Enerji özelleştirmeleri başta olmak üzere tüm özelleştirme saldırılarına karşı, örgütlü olduğumuz tüm noktalarda, “Özelleştirmelere Karşı Platformlar” oluşturulacaktır.
ESM örgütlü olduğu her ilde Nükleer Karşıtı Platform faaliyetlerinin aktif bileşeni olmasına ve “Nükleer Karşıtı Platform”ların olmadığı illerde platform oluşması için çaba harcanacaktır.
Su sektöründeki gelişmelerle ilgili olarak (Dünya Su Günü, 2008 yılı Dünya Su Konseyi’nin Türkiye toplantısı, Su Kanunu Taslak Tasarısı) hazırlıklar yapılacak ve bunun için, su konusunda sendikamız görüşlerini oluşturmak üzere Şubeler ve Merkez tarafından atölye çalışmaları yapılmasına ve su konusunda broşür veya dergi özel sayı çıkarılacaktır.
20-22 Mart 2007 tarihlerinde Antalya’da DSİ tarafından düzenlenecek Dünya Su Günü etkinliklerine yönelik aynı ilde konuya yönelik sendikamızca basın açıklaması yapılacaktır.
Yapılacak ilk Genel Kurul’da Tüzüğümüzün Yönetim Kurulu kararları bölümüne ek fıkra olarak; “Daha önce görüşülen ve karara bağlanan bir konunun yeniden görüşülebilmesi için Yönetim Kurulunun 2/3 (üçte iki) çoğunlukla karar alması gerekir” hükmünün Genel Kurula GTK kararı olarak önerilmesi kararlaştırılmıştır.
5.ELEKTRONİK ORTAMDA İLETİŞİM
Teknolojinin çok hızlı geliştiği günümüzde; iletişimde elektronik araçların etkin kullanımı önemlidir.
Bunun için Üyelerimizin GSM bilgilerinin, kurum adresleri üzerinden e-posta adreslerinin (örneğin: falan@taek.gov.tr) derlenmesine,
ESM ve KESK’in web sitesinin kamu çalışanlarının haber/bilgi ihtiyaçlarını karşılamak üzere, yenilenmesine,
Yanı sıra web sitesindeki yenilik/haberlerin e-dergi formatında üyelere duyurulmasına,
Web sitesi üzerinden de olabilir, üye eğilimlerini ölçebileceğimiz anket çalışması yapılmasına, karar verilmiştir.
6.TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ
Bilindiği üzere, 4688 sayılı yasanın öngördüğü “toplu görüşmeler”, geriye doğru bakıldığında, kamu çalışanlarının yaşam koşullarında ve genel olarak da sendikal mücadelede avantaj elde edilememiş; tamamiyle “fiyasko” olduğu görülmüştür.
2006 yılı toplu görüşme sürecinde “masayı terk etme” şeklinde olan konfederasyonumuzun tutumu örgütümüzce olumlu karşılanmıştır. Genel Temsilciler Kurulumuz 2007 yılı “toplu sözleşme” dönemi için; öncelikle tüm sendikaların kendi işkollarında yetkili sendika hedefli şimdiden yürütülecek bir örgütlenme faaliyeti içerisine girmesi gerektiğini belirtmiştir.
Grevli toplu sözleşmeli sendikal faaliyet yürütmemiz gerektiği konusunda uluslar arası sözleşmelerde ve anayasada bir engel bulunmamaktadır. Bunun için 2007 toplu görüşme sürecinde “toplu sözleşme hakkımızı kullanmak istiyoruz” içerikli merkezi-kitlesel olarak alanlarda olmamız gerekmektedir.
Genel temsilciler kurulumuz 4688 sayılı yasanın öngördüğü biçimiyle, toplu görüşme tiyatrosuna dahil olunmaması ve masaya oturulmaması gerektiği kararını almıştır.
7. ORTAK ÖRGÜTLENME
a. Ortak Örgütlenme
Üretim biçiminin farklılaşmakta olması çalışma zaman mekân ve ücretleri esnekleştirmiştir. Farklılaşan istihdam yapısı da göz önüne alındığında geniş emekçi yığınların örgütsüzdür. Enerji Sanayi ve Maden alanında milyonlarca emekçi çalışmasına rağmen bunun çok az bir kısmı örgütlüdür.
Sendikamız ortak örgütlenmenin bir ihtiyaç olduğunun tespitini içeren, işkolumuzdaki kamu ve özel tüm emekçilere yönelik bir broşür hazırlayacaktır. Bununla birlikte ortak örgütlenmenin fiili adımlarını örmek üzere tartışmalar yürütülecektir.
b. İşkollarının birleştirilmesi
Halihazırda 11 olan işkolu sayısı en fazla 5-6 olacak şekilde azaltılmalıdır. “Benim özgünlüğüm farklıdır”, “önemli olan nicelik değil, niteliktir” gibi söylemler terk edilmelidir. işin esası emek alanında güçlü sendikal örgütlülük formlarının yaratılmasıdır.
Sendikamız genel merkezince, Yapı-yol Sen, BTS, Haber Sen, Tarım Orkam Sen, sendikalarına çağrı yapılarak işkollarının birleşmesine yönelik görüşleri alınmalıdır.
Genel Temsilciler Kurulumuz; sendika görüşlerinin tüm şubelerimize bildirilerek çağrımıza olumlu yaklaşım gösteren sendikalarla fiili birleşme adımlarının yerellerde de örülerek genel kurula gidilmesini kararlaştırmıştır.
KESK’in merkez ve yerellerinde olanaklarının birleştirilmesi gerektiği Genel Temsilciler Kurulumuzca tekrar belirtilmiş olup, bu konuda merkez ve şubelerce diğer sendikalara tekrar çağrılar yapılarak olanakların ortaklaştırılması zorlanmalıdır.
ESM GENEL TEMSİLCİLER KURULU