GÜNDEM:
1. Siyasal ve Sendikal Süreç
2. TİS ve 8 Ekim Mitingi
3. Şube Faaliyetleri ve İşyeri Sorunları
4. Denetleme Kurulu Raporu
27-28 Ekim 2011 tarihinde toplanan ESM Genel Temsilciler Kurulu gündemde belirtilen konularla ilgili aşağıdaki kararları almıştır.
– Siyasi İktidarın, “sivilleşme ve ileri demokrasi” söylemlerine rağmen, iktidarını geliştirmesi, muhalif güçlere de şiddet uygulayarak tutuklaması ve susturması, medyayı kontrol altına alması, düşünce ve örgütlenme özgürlüğüne acımasızca saldırısı, kendi yandaşlarına, daha çok özgürlük ve demokrasiyi getirmekten de geri durmamasını, sendikamız, siyasi iktidarın bu ikiyüzlü tutumunu teşhir etmeye devam etmelidir.
– 4688 sayılı Yasada yapılmak istenen değişiklik, iktidarın ve yandaş sendikanın isteği doğrultusunda çıkıyor. İş yerlerinde sendikamız, eylem ve etkinlikler ile çıkacak olan yasanın, çalışanların örgütlenme önündeki engelleri kaldırmadığı, grev hakkını tanımadığı gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yapmalıdır.
4688 sayılı Yasa Mecliste görüşülmeden önce, muhalif olabilecek sendikalarla görüşülmeli, ayrıca işyerlerimizde bu sendikaların tabanı ile buluşma ve ne istediğimizi anlatma konusunda bilgilendirme yapılarak, Yasanın bu haliyle Meclisten çıkması engellenmelidir.
Sendikamız, KESK’in alacağı kararları hayata geçirme noktasında elinden geleni yapmalıdır.
– 8 Ekim 2011 mitingi katılım açısından iyiydi. Ancak miting alanına giren dışarı çıkıyordu. Bu da miting meydanına yansımıyordu. Bu da örgüt disiplininin tam sağlanamadığını gösterdi oysa yürüyüş kolu canlı ve heyecanlıydı. Örgüt disiplini konusundaki zaaflarımızı ortadan kaldırmalıyız.
– Yüksek Planlama Kurulu kararları amir-memur ücret farkını arttırmıştır. Bu konu ile ilgili Başbakanlığa yönelik faks eylemi, kurumlara konu ile ilgili dilekçe verilmesi, ayrıca Genel Merkezin görüşme ve yazışmalarla ek bir YPK kararının çıkartılması için, dava da dahil her türlü girişimi başlatması.
– DSİ çalışanlarının ek tazminatları konusunda bilgi alınması, sonucun olumsuz olması halinde, DSİ çalışanlarının, tazminatlarına ilişkin olarak, Ankara DSİ Genel Müdürlüğünde bu hakkı elde etmek için eylem yapması, bu eylemin ses getirmesi için gerekli çabanın gösterilmesi.
– İşyerlerinde yandaş sendikanın faaliyeti takip edilmeli, üyelerimize iş yerlerinde yapılan baskılara karşı durulmalıdır. Yapılan bu baskılar teşhir edilmelidir.
– Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşı medyayı ve alanları kullanarak mücadele etmeliyiz.
– Özelleştirmeler sonucunda örgütümüz ciddi anlamda üye kaybı yaşayacaktır. Üye kayıplarını telafi etmek için, örgütlenmenin zayıf olduğu yerlere kadrolarımızı taşıyarak örgütlenme çalışmaları yürütmeliyiz.
– Eğitim, merkezi düzeyde şart. Ancak şubeler eğitim çalışmalarına devam etmelidir. Merkezi düzeyde yapılacak eğitim, maddi imkânlar elverirse yapılmalıdır.
– Toplu sözleşmeye sunulacak istemlerimiz arasında, ek ödemelerin temel ücrete yansıtılması, vergilendirmenin %5’ten başlatılması, emekliye ayrılan memurlara 30 yıl üzeri ikramiyelerinin ödenmesi gibi konuların masada görüşülmesinin sağlanması.
– Van depreminde zarar gören üyelerimiz ve şube yönetimi MYK’mızca ziyaret edilmeli.
– Denetleme Kurulu Raporuna; Genel Merkez ve şubelerimizin tüzükte belirtilen kurallara uyması, gerekli titizliği göstermesi, kurumsallığımızın yerleşmesi açısından önemlidir.