TOPLANTILAR

30-31 MART 2012 TARİHLİ GTK SONUÇ BİLDİRGESİ

 

1. Avrupa Birliği kriterlerine uygun ve insan hakları eksenli bir yönetim vaat ederek iktidara gelen AKP hükümeti, ustalık döneminde bir kez daha açığa çıkan politikalarıyla saldırıya geçmiş, verdiği sözlerin bilinçli bir aldatmaca olduğu anlaşılmıştır. Kendilerine rant, halka din-iman ana icraatları olmuştur. AKP iktidarının demokrasi anlayışı; kendisine ve yandaşlarına demokrat, kendisinden olmayana da her türlü sindirme ve baskı anlayışıdır. Bu dikta rejimini halkın örgütlü gücü yıkabilir.

2. AKP, kürt sorununda sahte açılım politikalarıyla süreci lehine çevirebileceğini sanıyordu. Ancak; içi boş, gerçeklikten uzak ve içinde kalıcı çözümü barındırmayan bir politikasının olduğu açığa çıkmıştır. Bu politikalar, toplumsal kesimlerce teşhir edildikçe AKP iktidarı saldırılarını daha da yoğunlaştırarak devam ettirecektir. Sendikamız, sorunun çözümü, akan kanın durdurulması ve bir an önce barışın sağlanması için çağrı yapmalıdır.

3. İşçilerin, emekçilerin mücadelesi AKP iktidarını sarsmakla birlikte, birleşik örgütlü bir gücün oluşturulmaması, iktidarın varlığını sürdürmesine neden olmaktadır. Sendikamız, birleşik gücün oluşturulmasını, işyerlerinden başlayarak örecektir.

4. Uludere Roboskide öldürülen 34 kürt genci bilinçli bir şekilde katledilmiştir. Bunu kınıyoruz ve failleri en kısa zamanda bulunmalıdır.

 

5. Pozantı cezaevinde çocuklara yapılan insanlık dışı uygulamaları kınıyoruz. Suçlular yargılansın. Bu olayın unutulmaması için konu gündemde tutulmalıdır.

6. Sivas katliamı ile ilgili verilen zamanaşımı insanlık tarihi için kara bir lekedir. Yakmanın vacip olduğu, yakmaya devam edebilirsiniz demenin hesabı sorulmalıdır.

7. KESK’e yapılan son saldırıyı ve tüm saldırıları kınıyoruz. Bu saldırılara karşı mücadele yükselerek devam etmeli, sürgünler, tutuklamalar sona ermelidir.

KESK’in son eylemine yapılan saldırıda yaralanan ve hayati tehlike içinde olan arkadaşlarımızın için suç duyurusu yapılmalıdır.

8. Kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı sendikamız yazılı açıklamalar yapmalı. Kadın mücadelesine dair kadın örgütleriyle dayanışma içerisine girmelidir. Ayrıca; gündemde olan KESK’li kadın tutsaklarla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmeliyiz.

9. AKP’ye muhalif olan güçlere yönelik yapılan tutuklamalara son verilmeli. KESK tutukluları ve tüm muhalif tutuklular derhal serbest bırakılmalıdır.

10. 12 Eylül bütün kurum ve kuruluşları ile yargılansın. 12 Eylülcü gizli örgütler açığa çıkarılsın. AKP iktidarı, emekçilerin üzerinde bugün de 12 Eylül’ü aratmayacak baskıları katlayarak sürdürmektedir.

11. Savaşa karşı barışı savunmalıyız. Suriye ve İran üzerinden yürütülmek istenen emperyalist politikalara karşı durmalıyız. Ortadoğu’da akan ve akacak olan kan son bulmalı, halkların eşit ve özgürce bir arada yaşamını savunmalıyız. Emperyalizme ve onun işbirlikçilerine karşı halkların birleşik gücünü öne çıkarmalıyız.

12. Enerji, su ve maden alanında yapılacak kurultayların hazırlanabilmesi için çalışmalar yürütülecektir. Altyapısı ve mali boyutu araştırılacak, önümüzdeki yıl Kurultayın yapılması için, şubelerin de desteği alınarak çalışmalara başlanmalıdır.

13. Sağlık Hakkı Meclisi ve ÇHD’nin başta TMK, CMK ve Özel Yetkili Mahkemelere karşı Şubeler Platformundan bağımsız olarak ESM’nin de fiili olarak çalışmaların, örgütlenme faaliyetlerinin ve eylemlerin içinde yer almalıdır.

14. Yönetim Kurullarının ve sendika aktivistlerinin katılacağı atölye çalışmalarının ve forumlardan oluşan Eğitim Kampı düzenleme çalışması yapılmalıdır. (Bunun için Ankara 1 Nolu Şube görev alacağını bildirmiştir.)

15. Örgütlenmede internetin daha fazla etkin ve yaygın kullanılması için çalışma başlatılmalı. Bu kapsamda EMO Ankara Şubenin önerdiği internet ve bilgisayar kullanma eğitim programı sendikamızla birlikte örgütlenmeli.

16. 4×3 eylemi için KESK’e açılması düşünülen davalara karşı KESK merkezi olarak bütün üyelerimizin “Ben de eylem alanındaydım” diye dilekçe kampanyası düzenlenmeli. Ayrıca 4×3 eğitim konusuna karşı gerek Cumhurbaşkanının onayına gerekse Anayasa Mahkemesine götürülmesi aşamalarına yönelik şimdiden merkezi olarak eylem ve etkinlik programı oluşturulması talep edilmelidir.

17. Şubelerin de katkı koyacağı bültenlerin çıkarılması gerekmektedir. Sektör ve iş yerlerindeki sorunların öne çıktığı bildiri-broşür hazırlanacaktır. Bu konularla ilgili şubeler çalışma yapıp merkeze doküman gönderecektir.

18. Emekliler ile çalışanlar arasında ücret farkı iyice açılmıştır. Bunun için çalışmalar yapılmalı, kamuoyu oluşturulmalıdır. KESK’e bu konu götürülecek ve takipçisi olunacaktır.

19. Su yapıları denetim hizmetinin kamusal bir denetim olduğu, bu görev ihtisas kurulu olan DSİ’nindir. Varsa açığın KPSS sınavı ile kapatılması ve bu konuda Kurumun sorumluluğunu yerine getirmesi için yetkilileri uyarmaya devam etmeliyiz.

20. 30 yıldan fazla çalışan kamu emekçilerine, 30 yıldan sonraki hizmetlerine yansıyacak şekilde ikramiye verilmesi için Mecliste ana muhalefet partisinin yaptığı çalışmaya destek açısından konu ile ilgili milletvekillerine dilekçe ve faks gönderilmesi, bu işin takibi açısından önemlidir.

21. İşkolumuzda, iş kazaları ve meslek hastalıkları çokça görülmektedir. Bu nedenle, TMMOB’dan destek alarak bu konu incelenmeli ve nedenleri ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır. Bu kazaların önüne geçilmesi için duyarlılığımızı arttıralım. Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirelim.

22. Personel hizmet alımı ihalesi taşeron firmalarla yapılmaktadır. Sözleşmeli köle statüsünde bu tür eleman çalıştırmayı işyerlerinde teşhir etmeli ve bu uygulamaya karşı çalışmalar yürütülmelidir. Kurumun, asli görevini devredemeyeceğine vurgu yapılmalıdır.

23. Sendikamızın karşı karşıya kaldığı üye soruşturmaları çokça yaşanıyor. Disiplin kurullarında görev alacak arkadaşların konuyu iyi takip etmeleri gerekmektedir. Disiplin Kurulunda görev yapan arkadaşların kendilerini yetiştirmeleri, konularına vakıf olmaları için eğitilmeleri önümüzdeki dönem için daha da önem kazanacaktır.

24. Ek ödemelerde ücret adaletsizliği devam etmektedir. Diğer sendikalarla birlikte bu konuda yürütülen mücadele devam etmelidir. İşyerlerinde çalışan kamu emekçilerinin duyarlılığı arttırılmalıdır.

25. Kütahya ili Tavşanlı ilçesinde bulunan GLİ (Garp Linyitleri İşletmesi) Müessese Müdürlüğüne ait 58 dönümlük arazinin Tavşanlı Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm olarak planlandığı ve Müessese Müdürlüğünün Tunçbilek Beldesindeki üretim alanına taşınacağına dair çalışmaların yürütüldüğü;

Konu ile ilgili Genel Merkez TKİ Genel Müdürü ile, ayrıca Bursa Şubemizle birlikte GLİ Müessese Müdürü ile görüşmeler yapılacaktır. GLİ Müessese Müdürlüğünde çalışan yüzlerce memur ve işçinin mağdur edilmemesi konusunda her türlü hukuki ve demokratik hak arama mücadelesi verilecektir.

26. Son dönemde yapılan düzenlemelerden kaynaklanan 399 KHK’ye bağlı çalışanların sorunlarını ve taleplerimizi gündeme taşımak için KESK’e bağlı diğer sendikalarla (Tarım Orkam-Sen, BTS, Haber-Sen) birlikte broşür hazırlanacaktır.

27. Denetleme Kurulu raporunda hemen hemen bütün şubeler eleştiri almıştır. Rapor, şubelerin eksikliklerini, aksaklıklarını düzeltmeleri için tanzim edilmiştir. Tartışmalarda, bu raporun bir şube üzerinden değerlendirilmesi ve kişiselleştirilmesi tasvip edilemez.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir