
399 sayılı KHK’ye tabi I ve II sayılı cetvele tabi çalışanların ek ödeme ve yüksek öğrenimlilerin ücret düşürülmesi ile ilgili başlatılan görüşme, faks çekme süreci Genel Merkeze gönderilen dilekçelerin Başbakanlığa verilmesiyle devam etmiştir.
29 Aralık 2008 tarihinde yaklaşık 100 kişinin katılımı ile YKM önünden Başbakanlığa gidilerek bir basın açıklaması yapılmış ve toplanan binlerce dilekçe bir üst yazı ile Başbakanlığa teslim edilmiştir. Süreç takip edilmektedir.
Basın açıklaması metni ve Başbakanlığa sunulan yazı aşağıdadır.
BASINA VE KAMUOYUNA
30/12/2008
2009 yılı bütçesi yine ücretleri düşük tutan, yoksulluğu derinleştiren, eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe, yatırımlara payların azaldığı bir bütçe olarak kabul edildi.
Uygulanan yanlış enerji politikaları sonucunda halkın en zorunlu ihtiyacı olan elektriğe ve doğalgaza yapılan büyük zamlarla faturalar ödenemez hale getirilmiş, ardından sağlıksız kömürler fakirleştirilen yurttaşlara dağıtılarak hem çevre kirliliği yaratılmış, hem de “sadaka” kültürü geliştirilmiştir. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar otomatik olarak tüm ihtiyaç mallarına yansımıştır.
Biz Enerji, Sanayi ve Maden işkolunda çalışanlar olarak gerek toplu görüşmelerde yandaş sendikalarla yapılan anlaşmayla enflasyonun çok altında, kriz ve zamlar karşısında çoktan eriyen %4’lük zam aldık. İmza koyan sendikalar ve hükümet ortaklığında mağdur edildik.
2008 yılında %8 hedeflenen enflasyon %12 gerçekleşerek yılı %4 kayıpla kapattık. 2009 yılının ilk 6 ayında verilen zam şimdiden erimiş oldu. Ekonomik göstergeler 2009 yılında hedeflenen enflasyonun çok yüksek çıkacağını göstermektedir. Toplu görüşmelerde imza koyan sendikaların başarı gibi gösterilen mutabakat rakamları şimdiden geri alınmıştır.
Ayrıca KİT’lerde 399 sayılı kanuna tabi I ve II sayılı cetvele tabi çalışanlar olarak ek ödemelerden dolayı da bir kez daha mağdur edildik.
Yine Yüksek Planlama Kurulu (YPK) Kararında yapılan düzenlemeyle çalışanların bir kısmı geri ödeme yapma zorunda kalacaklar.
Bu taleplerimizi 07.11.2008 tarihli görüşmemizde Devlet Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU’na yazılı olarak sunduk. Üyelerimiz, düzenlenen metni imzalayarak faks yoluyla Başbakanlığa ilettiler. Bugün çalışanların faksladıkları imzalı talepleri bir üst yazı ile Sayın Başbakana iletmek için toplandık. Eşit işe eşit ücret talebimizi yinelemek için toplandık.
Tüm bu farklı statülerin, farklı ücret uygulamalarının; önünde hükümetin dışında hiçbir engel bulunmayan Toplu Sözleşme hakkımızın kullanılır olmasıyla çözüleceğini belirtmek istiyoruz.
Buradan Sayın Başbakana sesleniyoruz. Tüm zamanlarda geçim sıkıntısı çeken biz çalışanlara bütçede de daha az pay ayırdınız. Bu yetmiyormuş gibi dünyada yaşanan krizin faturasını da bizlere ödetmeye çalışıyorsunuz. Her gün yeni zamlarla karşılaşıyor, yeni işten çıkarmalar yaşıyoruz. Bu faturayı ödemeyeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Ayrıca sunduğumuz dilekçelerdeki mağduriyetlerimizi gidermenizi talep ediyoruz. Bu taleplerimizi yerine getirmeniz halinde yeni yıla daha huzurlu gireceğiz.
Yeni yıllara hep buruk giren çalışanların bu yıl taleplerinin karşılanacağı inancıyla tüm çalışanların ve basın emekçilerimizin yeni yılını kutlar, sağlık ve mutluluklar dilerim.
Kemal BULUT
Genel Başkan
BAŞBAKANLIK MAKAMINA
ANKARA
Bilindiği üzere, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3. maddesinde 24.07.2008 tarih ve 5793 sayılı Kanun’un 46. maddesinin 4. fıkrası ile yapılan değişiklikle, anılan maddenin birinci fıkrasında sayılan kamu idarelerinde çalışan personele “2660” gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda yapılan ek ödeme yerine, en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 200’ünü geçmemek üzere her ay ek ödeme yapılabileceği öngörülmüş ve bu konuda Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.
Bu kapsamda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi personel için, 16.08.2008 tarih ve 26969 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/14012 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile (375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Karar) 15 Ağustos 2008 tarihinden geçerli uygulamaya konmuştur.
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin II sayılı cetveline tabi sözleşmeli personele ise, 26.09.2008 tarih ve 2008/T-16 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile ek ödeme verilmiştir. Ancak, YPK kararı ile sadece sınırlı sayıdaki personele ek ödeme yapılmış, başta idari personel olmak üzere pek çok çalışan ek ödemeden yararlanamamıştır. Kaldı ki; ek ödeme verilen personele de Bakanlar Kurulu kararında düzenlenen oranlarda değil, daha düşük miktarlarda ek ödeme yapılmıştır.
Bunun yanı sıra; 1999 yılından bu yana, temel ücretlerin tespitinde eğitim kriteri esas alınıp; 3. ve 4. grupta yer alan personelden yüksek öğrenim görmüş olanlara, bir üst gruptan ücret ödenmekteyken; 2008/T-16 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile 9 yıldır uygulana gelmekte olan bu hakkaniyetli uygulamaya son verilmiştir. Bunun sonucunda Yüksek Öğrenimlilerin maaşlarında 150-200 YTL tutarında düşüş olmuştur. YPK kararı 1 Ocak 2008’den geçerli olduğu için çalışanlardan 1.500-2.000 YTL tahsil edilmesi durumu doğacaktır.
Gerek ek ödemedeki bu adaletsiz uygulama, gerekse Yüksek Öğrenimlilerin temel ücretlerinin düşmesi, çalışma barışını ve ücret hiyerarşisini bir anda bozmuştur. Bu olumsuz uygulamanın ortadan kaldırılması için, 2008/T-16 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararı iptal edilerek, yeni bir YPK kararı ile;
1. 16.08.2008 tarih ve 26969 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/14012 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan ek ödeme oranlarının, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin II sayılı cetveline tabi sözleşmeli personele de aynı oranlarda yansıtılması;
2. Yüksek Öğrenimlilerin bir üst gruptan ücret alması uygulamasının devam etmesi;
3. Mevcut Uygulama KİT’lerde ücret dengesini bozmuştur.
4. Ücret hiyerarşisinin yeniden sağlanması için, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin I sayılı cetveline tabi personelin ek ödeme oranının Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden düzenlenmesi ve ek ödeme oranının, % 100’ün üzerinde belirlenmesini daha önce üyelerimiz faks yoluyla Başbakanlıktan talep ettiler.
Konfederasyonumuz başkanının da katıldığı bir heyetle talepler Devlet Bakanı Sayın Murat BAŞESGİOĞLU’na da iletildi. Kendileri talepleri araştırıp giderilmesine çalışacaklarını ifade ettiler.
Geçen sürede “yüksek tahsil” ibaresi konusunda bir gelişmenin olduğu ve Yüksek Planlama Kurulu kararı çıkacağı duyumunu aldık.
Sorunların birbiriyle bağlantılı olması nedeniyle ilişikte 2.207 kişinin imzalı taleplerini de göz önüne alarak tüm taleplerimizi karşılayacak, bozulan ücret dengesinin giderilmesi için I sayılı cetveldeki çalışanların ek ödemelerinin yükselmesi için Bakanlar Kurulu kararı, II sayılı cetvele tabi çalışanların sorunlarının giderilmesi için YPK kararının çıkarılması hususunda;
Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederiz.
Resimler Birgün Gazetesi muhabiri Gizem Tılıç’tan alınmıştır.