
Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu Kütahya Gümüşköy’de bulunan Eti Gümüş A.Ş.’ne ait gümüş madeni işletmesinde atık depolama barajındaki sızmalar ve taşmalarla aktif durumda bulunan ağır metallerin yer altı suları ve besin zincirine karıştığını işletmenin derhal kapatılmasını istedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı önünde dün bir araya gelen sendika, çevre ve meslek örgütlerinin oluşturduğu izleme platformu, bakanlık yakınına yaklaştırılmayarak çevik kuvvet ablukasına alındı. “Siyanürcü şiddet memleketi terk et”, “Veysel istifa”, “Heryer Bergama heryer direniş” sloganları atan platform adına ortak açıklamayı TTB Merkez Yürütme Konseyi üyesi Arzu Özbinici yaptı.
‘RİSK YOK’ DEMEK SORUMSUZLUKTUR
Bölgeden alınan numunelerin Çevre Mühendisleri Odası’nca laboratuar analizinin yapılarak sudaki siyanür miktarının limit değerden yüzde 40 oranında yüksek çıktığını hatırlatan Özbinici, “İlerleyen günlerde, depremin de etkisiyle bu miktar daha da artacaktır” dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dündar Çağlan ise, yaşanan 5,9 şiddetindeki depremden atık barajının etkilenmemesinin söz konusu dahi olmadığını açıkladı. Çağlan, “bu konuda gerekli denetimler yapılarak kamuoyu derhal bilgilendirilmelidir. ‘Risk yoktur’ gibi açıklamalar sorumsuzluktur. Siyanürlü su kanallarındaki sızıntılar depremin ardından yükselecektir” dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise siyanür havuzunun depremden etkilenmediğini söyledi. Eroğlu, “Eti Gümüş’ün siyanür havuzları ile deprem üssü arasında mesafe var. Deprem sonrası bir risk olmadığı bize ifade edildi” dedi.
Birgün/Serhat Boztaş-Ankara