BASIN AÇIKLAMALARIHABERLERŞUBE AÇIKLAMALARIŞUBE HABERLERİ

YILLIK 4 MİLYONLUK HAKSIZ KAZANÇ! DEVLETİN YILLIK KAYBI 4 MİLYON TL!

BASINA VE KAMUOYUNA

Ülkemizin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla Yeşilırmak üzerinde inşa edilen Suat Uğurlu Barajı 1981 yılında elektrik üretimine başlamıştır. Toplam kurulu gücü 69 MW ve HES ten çıkış kuyruk suyu taban kotu 26,50 m dir. Son 10 yıllık üretim dikkate alındığında, yıllık ortalama elektrik üretimi 330 milyon kilowat saattir.

Suat Uğurlu Barajının 2,5 km akış aşağısında, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde, yap-işlet- devret modeli ile özel bir firmaya, Kumköy HES inşaatının işletmesi için lisans verilmiştir. 1995 yılımda DSİ tarafından hazırlanan planlama raporuna göre, Kumköy HES’in normal su seviyesi işletme kotu 28m olarak belirlenmiştir.



Ancak; EÜAŞ Suat Uğurlu İşletme Müdürlüğü tarafından DSİ’ye yazılan resmi yazılarda KUMKÖY HES için belirlenen 28 m su seviyesindeki işletme kodunda üretim yapılması halinde Suat Uğurlu HES’de santral binasını su basması ve santralde bakım yapılamamsı gibi işletme sorunlarının yaşanacağı bildirilerek, Kumköy HES işletme kotunun 26,5 m ile sınırlandırılması istenmiştir.

EÜAŞ Suat Uğurlu İşletme Müdürlüğünün bu yazsına rağmen DSİ tarafından Kumköy HES’in işletme su kotunun 28 metreden 26,5 metreye düşürülmesi bir yana yapılan ilave bir revize planlama raporuyla işletme su kotu 30 metreye yükseltilmiştir.

Yapılan bu değişiklikle, yani Kumköy HES’in işletme su kotunun 28 metreden 30 metreye çıkartılmasıyla Suat Uğurlu HES’teki işletme riskleri daha da büyümüş olup, asıl önemlisi Kumköy HES’in işletme kotunun tüm itirazlara rağmen 28 metreden 30 metreye yükseltilmesiyle devletin santrali olan Suat Uğurlu HES’in yıllık üretim kaybı yaklaşık 20 milyon Kilowatt Saat olmuştur. Bunun anlamı, Suat Uğurlu HES tarafından üretilmesi gereken 20 milyon kilowatt saat enerji haksız yere Kumköy HES tarafından üretilmektedir.

Bu haksız üretimden Kumköy Enerji Üretim AŞ’nin yıllık kazancı yaklaşık 4 milyon TL’dir.

Bu tesisin 49 yıl boyunca Kumköy Enerji Üretim A.Ş. tarafından işletileceği göz önünde bulundurulduğunda, 49 yılın sonunda bu rakam yaklaşık 200 milyon TL’ye ulaşacaktır.

Normalde devletin kasasında olması gereken 200 milyon TL, bu haksız üretimle Kumköy Enerji Üretim AŞ’nin cebine gidecektir.

Bunun kabul edilmesi mümkün değildir.

Devletin bir kuruluşu olan EÜAŞ Suat Uğurlu İşletme Müdürlüğünün tüm yazılı uyarılarına rağmen, devletin diğer bir kuruluşu olan DSİ’nin Kumköy Enerji Üretim AŞ lehine tasarrufta bulunarak devletin kuruluşu olan EÜAŞ Suat Uğurlu İşletme Müdürlüğünün yıllık 20 milyon kilowatt saat enerji kaybına uğratması ve bunun sonucunda devletin kasasından yıllık 4 milyon TL 49 yıl sonunda ise 200 milyon TL’nin kaybolmasına neden olması anlaşılır gibi değildir.

Devletin aleyhine olan ve üzerinde tüyü bitmemiş yetimlerin hakkının bulunduğu bir haksız kazanca son vermek için bu uygulamanın acilen gözden geçirilerek, EÜAŞ Suat Uğurlu İşletme Müdürlüğünün taleplerinin dikkate alınması gerekmektedir. ESM Sendikası olarak konunun takipçisi olacağımızı bildirir, kamuoyuna saygılarımızı sunarız. 21.02.2012-Salı

Nural ÖZCAN

Şube Örgütlenme Sekreteri

Resimler için lütfen tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir