BASINA VE KAMUOYUNA
Manisa’nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında bir patlama nedeniyle yangın çıktı. Eynez bölgesi, metanlı bir bölgedir. Çok dikkat edilmesi gereken bir yapıyı içinde barındırmaktadır. Burada en küçük denetimsizlik ve hata ölümle sonuçlanmaktadır.
Meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlere başsağlığı, yakınlarına sabır diliyoruz.
Ölümün hiç biri ne güzeldir ne de tatlıdır. İşçiler madene intihar için girmediler. Evlerine ekmek götürebilmek için bu ve benzeri işyerlerinde çalışmak zorunda kalmaktadır.
Kazanın yapıldığı madeni işleten Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmeleri, 2009 yılı Eylül ayında Soma Eynez bölgesinde kömür rezervinin üretilmesini Ciner Grubu’ndan devir alarak işletmektedir.
Maden ocaklarının hata kabul etmeyen, ağır ve tehlikeli işler sınıfına girdiği düşünüldüğünde yapılan teftişlerde bulunan her noksanlığın oldukça önemli olduğu ortadadır. Ayrıca, yapılan teftişler sonucunda kesilen idari para cezalarının iş kazalarına engel olmadığı ve üstelik bu kazaların ölümle sonuçlandığı Soma’da yaşanan son olayla bir kez daha ortaya çıkmıştır.
İlgili bakanlıkça, son iki yılda 6 kez iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı ve mevzuata aykırı bir durumun görülmediği ifade edildi. Yapılan denetimlerin bir karşılığı olsaydı 200’ün üstünde ölümle sonuçlanan böyle bir facia gerçekleşir miydi? Bu durum kaybettiğimiz insanlarla alay edilmesi değil de nedir? Bu olay, iş yerlerinde yasaların ve mevzuatların desteğiyle cinayet işlemek değil midir?
Bu bölgede madenlerdeki son iki yıl içinde yaşanan ölümlere bakarsak bu olayın da göz göre göre geldiğini söyleyebiliriz.
4 Eylül 2012 tarihinde çıkan yangında yaralanan 3 işçiden 1’i ölmüş, 4 Ekim 2012’de çıkan yangında 4’ü ağır 9 işçi yaralanmış ve 12 Kasım 2012 tarihinde çıkan yangında ise 2’si ağır 9 işçi yaralanmıştır. En son 20 Ekim 2013 günü aynı madende meydana gelen yangında 1 işçi hayatını kaybetmiş, 27 işçi de yaralanmıştır.
Soma’daki tüm maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile nedenlerinin araştırılması, bu tür olayların tekrarının yaşanmaması için kalıcı çözümlerin bulunması ve kamusal yaptırım ve denetimlerin yeterliliğinin ölçülmesi bir zorunluluktur.
Bu olay bize şunu göstermektedir ki, mevcut denetim mekanizmaları sadece bu ölümlere kılıf arama değil midir? İşçi sağlığı ve güvenliği sağlanmadığı açıkça görülmektedir. Önlem almayan bir siyasal iktidarın sorumluluğu bulunmakta değil midir?
Ölümlerin sorumlusu taşeronlaştırma ve özelleştirme politikalarıdır. Kar hırsı ile kamu işletmelerinin özelleştirilemeyeceğini bir kez daha gördük. Özel sektörün, kar-maliyet mantığı ile madencilik faaliyeti yürütülemez.
Olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz. 14.05.2014
ENERJİ, SANAYİ VE MADEN
KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI (ESM)
MERKEZ YÖNETİM KURULU