BASIN AÇIKLAMALARIHABERLERŞUBE AÇIKLAMALARIŞUBE HABERLERİ

PETROL VE DOĞALGAZ FİYATLARI DÜŞERKEN, ELEKTRİĞE YÜZDE 6.8 ZAM NİYE?

BASINA VE KAMUOYUNA

Elektriğe yapılan zamla 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren elektrik fiyatları yüzde 6.8 oranında artmış oldu.

Dünyada petrolün varil fiyatının 50 dolardan 32 dolara kadar düştüğü, Rusya, Azerbaycan ve İran’dan alınan doğalgaz fiyatlarında indirime gidildiği bir dönemde, elektrik fiyatlarında bir indirim beklenirken elektriğe yüzde 6.8 zam yapılmasının gerekçesi kamuoyunca anlaşılamamıştır.

DAĞITIM ŞİRKETLERİ, ELEKTRİK ZAMMINI HÜKÜMETTEN 1 AY ÖNCE İLAN ETMİŞTİ!

Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarında çok önemli düşüşler yaşanırken, elektriğe yapılan bu zam tamamen Elektrik Dağıtım Şirketlerinin ısrarlı talebi üzerine gerçekleşmiştir.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Başkanı olan ve aynı zamanda elektrik dağıtım bölgelerinden en büyük dört tanesine sahip olan Limak Holding patronu Nihat Özdemir 25 Kasım 2015 tarihinde yaptığı açıklamada “elektriğe yeni yılla birlikte zam yapılacağını, bu zammın yüzde 15-20 arasında olması gerektiğini, ancak bunun bir anda yapılmasının doğru olmayacağını, bu nedenle ilk etapta yüzde 7-8’lik bir zamla yıla başlanabileceğini” ifade etmiştir.

Yani Elektrik Dağıtım Şirketleri elektriğe yapılacak zammı hükümetten 1 ay önce ilan etmişlerdir.

Hükümet ise; yapılan zammın gerekçesini, Elektrik Dağıtım Şirketlerinin yapacağı yatırımların karşılığı olarak açıklamıştır. Oysa, Elektrik Dağıtım Şirketlerinin özelleştirme devir sözleşmelerinde yatırım giderleri yapmak zorunda oldukları bir hüküm olarak yer almaktadır.

Yapılan yeni zamla Elektrik Dağıtım Şirketleri sadece konutlardan her yıl 1.8 milyar TL fazla para toplayacaklardır.

ELEKTRİK DAĞITIMININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNDEN BUGÜNE KADAR ELEKTRİĞE YÜZDE 200 ZAM YAPILDI!

Türkiye’de elektrik dağıtımı, 2008 yılından itibaren yapılan ihalelerle TEDAŞ’tan alınarak özel şirketlere devredilmiştir. Elektrik dağıtımının özelleştirme sürecinin başlangıcından itibaren bugüne kadar elektrik fiyatlarına yüzde 200 zam yapılmıştır.

Elektrik fiyatlarına yapılan bu yüksek zam, piyasadaki tüm ürünlere yansımakta, halkın hem yüksek fiyatla elektrik tüketmesine hem de günlük geçim koşullarının olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.

Örneğin, asgari ücretle çalışan bir yurttaşımızın 1 aylık maaşı, yıllık elektrik faturalarının ödenmesine gitmektedir.

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası olarak, Elektrik Dağıtım Şirketlerinin özelleştirme devir sözleşmelerinde zaten zorunlu olarak yapması gereken hükümler içerisinde yer alan yatırımlar bahane edilerek yapılan ve hiçbir ekonomik gerekçe taşımayan bu zammın geri çekilmesini, dünyadaki petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki önemli düşüşler göz önüne alınarak elektrik fiyatlarında indirime gidilmesini talep ediyoruz. 14.01.2016

Müşfik Veysel ERDOĞAN

Samsun Şube Başkanı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir