BASINA VE KAMUOYUNA
ÇARŞAMBA ve SAMSUN’a BİR DARBE DAHA!
Azot, Bakır, Tekel Satıldı. Sıra ÇARŞAMBA ŞEKER FABRİKASINDA.
ÖNCE PANCAR EKİMİNİ YASAKLADILAR, ŞİMDİ FABRİKAYI SATIYORLAR!
FABRİKALARI SATMAK İÇİN Mİ İKTİDAR OLDUNUZ?
TÜRKŞEKER A.Ş.’ye ait içlerinde ÇARŞAMBA ŞEKER FABRİKASI’nın da bulunduğu 10 adet Şeker Fabrikası 2 ayrı portföy grubu halinde bir bütün olarak satışa çıkarılıyor.
Başta ABD olmak üzere mısırdan üretilen Nişasta Bazlı Şeker Üreticilerinin baskıları ve yoğun lobi çalışmaları sonucunda, pancar şekeri üretimini azaltmak hatta yok etmek amacıyla şeker pancarı üretimine kota uygulaması yöntemiyle sınırlama getirilmiştir.
Yapılan kota uygulaması sonucunda;
Türkiye genelinde bundan 10 yıl önce şeker pancarı ekim alanı 387 000 hektar, ekim yapan çiftçi sayısı 380 000 iken, 2010-2011 döneminde şeker pancarı ekim alanı 197 000 hektara, ekim yapan çiftçi sayısı ise 137 000’e düşmüştür.
Yani şeker pancarı üretimine getirilen sınırlama sonucunda, Türkiye’de şeker pancarı üretimi 10 yıl içerisinde yarıya düşmüştür. Pancar ekimine getirilen bu sınırlama sonucunda üretimin yarı yarıya düşmesi sonucunda Türkiye genelinde şeker fabrikalarında da üretim önemli oranda düşmüştür.
Bölgemizdeki şeker pancarı üretimi ve Çarşamba Şeker Fabrikası için de durum farklı değildir. Bundan 10 yıl önce Samsun bölgesinde pancar ekili alanı 8000 hektar, ekim yapan çiftçi sayısı 10 000 iken; 2010-2011 döneminde pancar ekim alanı 780 hektar, ekim yapan çiftçi sayısı ise 1000’e düşmüştür.
Amerikalı Nişasta Bazlı Şeker Üreticilerinin önünü açmak için kendi öz kaynağınız şeker pancarı üretimine sınırlama getirerek, hem pancar üreticisini hem de Şeker Fabrikalarını bitirdiniz. Şimdi de hiç yüzünüz kızarmadan bu fabrikalar kapasitesinin çok altında çalışarak zarar ediyor diyerek fabrikaları satışa çıkartıyorsunuz. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının ihale ilanında da bu fabrikayı alacaklara, sadece 5 yıl için şeker pancarından şeker üretimi yapma zorunluluğu getirilmiştir. Yani bu fabrikaları alanlar 5 yıl sonra bu fabrikadan pancar şekeri üretimi yapmayacaklardır.
Bu fabrikayı isterse başka alanlarda değerlendirebilecekler ya da nişasta bazlı şeker üretimine dönüştüreceklerdir. Bunun sonucunda Çarşamba Şeker Fabrikasında çalışan 367 kişinin bu fabrikadaki işlerine son verilecek, pancar üretimi yapan 1000 çiftçi ailesi ise çaresizlikle baş başa bırakılacaktır. Bu, başta Çarşamba olmak üzere Samsun’a vurulan yeni bir darbedir. Son 10 yıldır kamu tarafından tek bir işyeri açılmadığı gibi, var olanlarda teker teker satılmıştır.
Şimdi Sn.Bakan başta olmak üzere tüm AKP Samsun Milletvekillerine Soruyorum!
Sizler her platformda, Samsun’da tarıma dayalı sanayinin kurulmasını savunmadınız mı?
Samsun’u tarıma dayalı sanayinin merkezi yapacağınızı söylemediniz mi?
Hem bunları söyleyip, hem de tarıma dayalı sanayinin lokomotifi konumundaki Çarşamba Şeker Fabrikasının satışına nasıl sessiz kalırsınız?
Binlerce pancar üreticisinin, yüzlerce çalışanın mağduriyetine nasıl göz yumarsınız?
Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası olarak; binlerce aileyi mağdur ederek, başta Çarşamba olmak üzere Samsun’un ekonomisine ve zaten kısıtlı olan iş sahasına yeni bir darbe vuracak olan bu satış kararından vazgeçilmemesi halinde üreticilerle ve çalışanlarla her türlü dayanışmanın içerisinde olacağımızı verecekleri mücadelede onlarla beraber kararlılıkla omuz omuza duracağımızı ilan eder, saygılarımızı sunarız.
Yönetim Kurulu Adına
Müşfik Veysel ERDOĞAN
Samsun Şube Başkanı