BASINA VE KAMUOYUNA
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.
Başbakanlık tarafından yapılan bir araştırmaya göre ülkemiz nüfusunun %12.9’u engelli. Buna resmi rakamlara girmeyen oranı da ekleyecek olursak % 15 gibi korkunç bir rakamla karşı karşıyayız.
Bugün normal bir şekilde ve sağlıklı olarak hayatını devam ettirmekte olan bir kişinin yarın, engelli olmayacağı konusunda hiçbir garantisi yoktur. Çünkü engelli olmak kişinin iradesi ve kendi isteği dışında gelişen olaylara bağlı olarak meydana gelmektedir. Doğuştan engelli diye tanımlanan kişilerin engelli doğmaları bile kader değildir. Annenin hamilelik koşullarının veya hamilelik öncesi yaşam biçimi ve geçirdiği hastalıkların ve genetik bozuklukların engelli bir çocuk doğurmasına katkısı yadsınamaz.
Sayın basın mensupları;
Hiçbir tüzel kişilik engelli sorunu benim sorunum değildir, bu konuda ilgili kuruluşlar vardır, bu sorunla onlar ilgilensin diyemez. Çünkü nüfusun % 15’inin engelli olduğu bir ülkede bu sorunu her kesin sorunu olarak görmek gerekmektedir. Devletin ilgili kurumlarının bu konularda almış olduğu tedbirler yanında hemen her gerçek ve tüzel kişiler bu soruna kafa yormalı engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için çözümler üretmelidir.
Engellileri koruyan, onları toplumsal yaşamın içine çekmek için yasalar çıkartmak yetmez, bu yasaların uygulanmasını da sağlamak gerekir. Örneğin iş yasalarında işyerlerinin % 3 engelli çalıştırma zorunluluğu lafta kalmakta, bu kontenjanlar doldurulamamaktadır. Bugün itibariyle bu kontenjanların % 50’si boş bulunmaktadır. Kamu işverenleri dahi bu kontenjanları doldurmakta isteksiz davranmakta, engelli personel istihdamı bürokrasinin karmaşası içerisinde hayata geçirilmemektedir.
Sayın Basın mensupları;
Engellilerin sorunlarına sahip çıkmak, onları toplumsal yaşamın içinde engelsizce faaliyet göstermelerini sağlamak tabii ki önemlidir. Ancak onun kadar önemli bir konu, kişilerin engelli olmalarını önleyecek tedbirleri almak ve engelli insan yaratmamak olmalıdır. Savaşlar en fazla engelli yaratan ortamlardır. Savaşa karşı çıkmak, ülkemizde ve Dünyada barış içinde bir arada ve kardeşçe yaşama çabası engelli olma risklerini ortadan kaldıracaktır. Herkese ücretsiz sağlık hizmeti ve sağlık hizmetine kolay ulaşım engelli olma riskini azaltan bir insanlık hakkıdır.
Bugün 3 Aralık Engelliler Günü.
Engelliler gününde, engelli haklarını savunuyorum diyebilmek için önce;
– Savaşlara karşı olmak gerekir,
– Ücretsiz sağlık hizmetini bir insanlık hakkı olarak görmek gerekir.
– Kadın haklarına saygılı olmak, Kadına şiddet uygulamamak, kadınların kürtaj hakkına dokunmamak demektir.
– Japonya’ya atılan atom bombasının yarattığı ölüm ve engelli sayısı ortadayken, etkisi o bombalardan 100 kat daha fazla olan nükleer santrallere karşı olmak gerekir.
– Çevreyi kirleten yatırımlara karşı çıkmak, doğayı korumak gerekir.
Engellilere ve engelli haklarına sahip çıkıyorum diyebilmek için, Irk, dil, din, cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm insanlığa ve İnsan haklarına saygı göstermek gerekir. Bunu dışındaki boş lafların ve atılan nutukların hiçbir kıymeti yoktur.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile engellilere tüm yaşamlarında kolaylıklar, engelli örgütlerinde mücadelelerinde başarılar diliyor, ESM Samsun Şubesi olarak yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum. 03.12.2012 Pazartesi
Tacettin AYDIN
Şube Sekreteri