KADIN

Çernobil hâlâ tehlike saçıyor

Nükleer santralda meydana gelen 25 yıl önceki kazanın ölümcül etkileri sürüyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Çernobil kasabasında 25 yıl önce bugün meydana gelen nükleer kazanın radyoaktif etkilerini yalıtmak için çalışmalar hâlâ sürüyor. 3 bin 500 işçi radyasyonun daha fazla yayılmaması için bölgede görev başında. Kazaya bağlı kaç ölümün gerçekleştiği bugüne dek resmi olarak açıklanmadı ama resmi olmayan kaynaklar 32 bin ölümden bahsediyor.



Radyasyon etkisine bağlı kanser gibi ölümcül hastalıklardaki vaka sayısı ise her geçen gün artıyor ve 200 bin kişinin daha hayatını kaybedebileceği tahmin ediliyor. 26 Nisan 1986’da meydana gelen 20. yüzyılın en büyük nükleer felaketinin sonuçlarına ilişkin tartışmalar sürerken dünya 11 Mart’ta Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santralı’nda meydana gelen kazanın etkileri ile karşı karşıya kaldı. Fukuşima’dan 6 haftadır kuzey yarımküreye yayılan radyasyonun da 120 bin kanser vakasını tetikleyebileceği düşünülüyor.

Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (UAEA) 2005 raporlarında Çernobil kazası sonucu gerçekleşen ölümlere ek olarak 4 bin ölüm daha meydana gelebileceği öne sürülüyordu. Yeni yayımlanan rakamlar ise sadece Beyaz Rusya, Rusya ve Ukrayna’da, 1990-2004 yılları arasında gerçekleşen ölümlerin dışında yaklaşık 200 bin ölüm daha olacağını gösteriyor.

Nükleer karşıtı bir nükleer mühendis olan İstanbul Aydın Üniversitesi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, Çernobil’de patlama sonucu eriyen reaktörün ve diğer aksamların sökülüp çevreden izole edilebilmesi için gereken 1.5 milyar doların henüz temin edilemediğine dikkat çekti.

Kılıç hâlâ 10 binlerce tonluk nükleer yakıt ve reaktör parçasının alelacele gömüldüğü 30 kilometrelik bölgedeki 800 değişik sahada durduğunu ifade etti. Patlamanın gerçekleştiği 4. ünitenin üzerine yapılan beton blokun patlamaya hazır bir bomba gibi olduğunu vurguladı. 20 yıl dayanması planlanan blokun batısındaki duvarların bel verdiğini, kurşun kaplı çatının delik deşik olduğunu anlatan Kılıç, “Uzmanlara göre blok, her an, küçük bir depremde bile çökebilir ve yeni bir Çernobil felaketine yol açabilir” uyarısında bulundu.

Özlem Güvemli (Cumhuriyet Gazetesi)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı