EMO ve ESM temsilcileri, TEDAŞ’ta deneyimli 400’e yakın çalışanın “istihdam fazlası personel” statüsüyle Devlet Personel Başkanlığı havuzuna aktarılmasıyla ilgili olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’ı ziyaret ettiler. Havuza aktarılan personelin mağduriyeti dile getirilerek destek talebinde bulunuldu. CHP’li Budak da AKP’nin TEDAŞ’ta kadrolaşmayı hızlandırmak istediğini vurgularken, konuyu TBMM gündemine ve kamuoyuna taşıyacaklarını bildirdi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Yazmanı Hüseyin Önder, Sayman İbrahim Aksöz ile Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Başkanı Mustafa Şenoğlu, 28 Eylül 2016 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak`ı ziyaret ettiler.
Görüşmede TEDAŞ`ta deneyimli 400`e yakın çalışanın görevlerinden alınarak havuza gönderilmesine ilişkin olarak hazırlanan bilgi notunun da yer aldığı dosya CHP Genel Başkan yardımcısı Budak`a sunuldu. Konuyla ilgili bilgi veren EMO Yazmanı Hüseyin Önder, TEDAŞ`ta geçtiğimiz hafta Yönetim Kurulu kararına dayanarak 400`e yakın çalışanın havuza aktarıldığını anımsatarak, “Oysa TEDAŞ tarafından 29 Temmuz 2016 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`na gönderilen yazıda 248 yeni personele ihtiyaç olduğu bildirilmektedir. Özellikle proje onaylarında acil olarak personel gerektiği belirtilmesine karşın aradan 2 ay geçmeden kurumdaki tecrübeli elemanlar havuza gönderilmiştir” dedi.
EMO ve ESM`nin konuyu bir basın açıklamasıyla gündeme taşımaya çalıştığını anlatan Önder, “OHAL sürecini fırsat bilen bir tasfiyecilik ve yerlerine yandaşların alınması hedeflenmektedir. Büyük mağduriyetler yaratılmıştır” diye konuştu.
EMO Saymanı İbrahim Aksöz de, personele bildirimlerin çok acele yapıldığına işaret ederek, “Yangından mal kaçırır gibi odaları hemen boşaltın deniyor, bunlar planlı yapılıyor” dedi.
ESM Genel Başkanı Mustafa Şenoğlu, havuza aktarılan personelin 29 yılını tamamlamış, 50 ve üstü yaşlarda olduklarına dikkat çekerek, çalışanların emekliliğe zorlandığını kaydetti. Şenoğlu, şöyle konuştu:
“Orada kendi kadrolaşmalarını sağlamayı hedefliyorlar. Bu, özerkliği kaldırıp, daha fazla denetim altında tutmak için yaptıkları bir manevra. Havuza atılan personel istihdam fazlası ise neden yeni personel alıyorsunuz; değilse neden havuza atıyorsunuz? Elektrik gibi stratejik bir öneme sahip olan kamu hizmetinin özelleştirilmesine karşıyız. Bu özelleşmeden ötürü çalışanlar zaten mağdur edildi. Bir de havuza gönderilerek ikinci bir mağduriyet yaşatılıyor. Biz bu mağduriyetlere karşıyız Biz sendika olarak çalışanların havuza gönderilmesine yönelik işlemin geri alınmasını istiyoruz.”
Okulların açıldığı bir dönemde yapılan işlem nedeniyle çalışanların aileleriyle birlikte büyük mağduriyetler yaşadığını anlatan Şenoğlu, konunun TBMM`de ve kamuoyunda duyurulmasını istedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak da, izindeki personelin bile çağrılarak tebligat yapılmasını eleştirirken, “Kadrolaşmayı orada hızlandırmak istiyorlar” dedi. TEDAŞ`ın son derece önemli bir kurum olduğuna dikkat çeken Budak, “Havuza gönderilenler 29 yıl orada çalışmış, liyakat esasıyla belirli bir yere gelmişler. Bu kadar donanımlı, bilgili, üstelik genç, daha yıllarca görev yapabilecek durumdaki personele hemen odanı topla deniyor. Şimdi oraya gelecek olanların ne olduğunu bilmiyoruz. Kadrolaşmayı çok seven AKP, istediğini oraya yerleştirebilir” diye konuştu.
Destek sözü veren Budak, soru önergesi hazırlayarak TBMM`ye sunacaklarını ve konuyu takip edeceklerini bildirdi.