BASIN AÇIKLAMALARIORTAK AÇIKLAMALAR

EK ÖDEME VE ÜCRET ADALETSİZLİĞİ GİDERİLSİN!

Değerli Basın Emekçileri

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) sözleşmeli personel olarak çalışan kamu emekçilerinin örgütlü bulunduğu Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) üye dört sendika olarak ek ödeme ve ücretlerde yaşanan sıkıntıları dile getirmek ve sesimizi muhataplarına duyurmak için karşınızdayız.

Ücretlerde adaleti sağlamak iddiasıyla 2006 yılında KİT’lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 2 sayılı cetveline tabi olarak çalışan personelin hepsine eşit oranda verilmeye başlanan denge tazminatı 2008 yılından itibaren ek ödeme adı altında ödenmeye başlanmıştır.

Ek ödeme uygulaması ücrette adaleti sağlayacağına birçok adaletsizliği de içerisinde barındırmaktadır. Sınırlı sayıda çalışan en yüksek oran olan %82’den ek ödeme almakta iken çalışanların büyük çoğunluğu en düşük oran olan %42’den ek ödeme almaktadır.



Ek ödeme uygulamasıyla her yıl bir grubun ek ödeme oranları yüksek belirlenmekte, geriye kalan unvan gurupları ise mağdur edilmektedir.

2011 yılı Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı ise KİT’lerde çalışan çok az sayıda çalışanı memnun etmiş olsa da, geriye kalan çalışanları huzursuz etmiştir. Çalışanlar arasında ayrımcılığa sebep olan bu uygulama iş barışı ve huzurunu bozmuştur.

Yaşanan adaletsizliğin önlenmesi için bütün çalışanlara en üst orandan eşit oranda ek ödeme verilmesini istiyoruz.

Değerli Basın Emekçileri

Yine sözleşmeli personele verilen ücretlerle ilgili olarak her yıl çıkarılan YPK kararının sözleşmeli personel pozisyonlarına ait temel ücretle ilgili unvanların yer aldığı ücret grupları,  hizmetin özelliği ve çalışanların çalışma koşullarının farklılığı nedeniyle uygun olmayıp, bulundukları grup tavanlarından ücret almakta, çalışanlar yıllardan beri zam alamamaktadır.   Bu da çalışanlar arasında ücret dengesizliği yaratmaktadır.

KİT’lerde 399 sayılı KHK ile çalışan 2. sayılı cetveldeki çalışanların ücretlerle ilgili mağduriyetlerinin giderilmesi ve çalışma barışının sağlanması için sözleşmeli personelin ücret gruplarının kaldırılarak temel ücretlerde değişiklik yapılması için Sendikalarımızın görüşleri alınmak suretiyle Kurum Yönetim Kurullarına yetki verilmesi,

Bu uygun görülmediği taktirde şu anda 5 olan sözleşme ücret grup sayısının 3’e indirilmesi, hiyerarşik yapı ve çalışma koşulları göz önüne alınarak ücret gruplarının kendi içerisinde temel ücretlerde değişiklik yapılması konusunda Sendikalarımızın görüşleri alınmak suretiyle Kurum Yönetim Kurulularına yetki verilmesini istiyoruz.

Değerli Basın Emekçileri

666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile de KİT’lerde 1 sayılı cetvele tabi olarak çalışan Daire Başkanı ve üstü unvanlarda görev yapan personelin ücretlerinde küçümsenmeyecek artışlar yapılırken 1 sayılı cetvele tabi unvanlarda çalışan diğer personelin ek ödemelerinde düşüş meydana gelmiştir. Yine KİT’lerde 1 sayılı cetvele tabi olarak çalışanların yılda 2 defa almakta oldukları ikramiyelerde kaldırılmıştır. Hükümet eşit işe eşit ücret uygulamasını hayata geçireceği iddiasıyla yaptığı bu uygulamada üst düzey çalışanları refahta eşitlerken alt düzey çalışanları ise sefalette eşitleyerek yeni haksızlık ve adaletsizlikler yaratmıştır. Bu adaletsizlik ortadan kaldırılmalı ve kazanılmış haklar korunmalıdır.

Kamu çalışanlarının emeklilikte alacakları ücretler ile şu anda aldıkları ücret arasında uçurum bulunmaktadır. Emekliliğe hak kazanan çalışanlar emekli olduklarında ücretleri çok düşeceğinden emekli olmak istememektedirler. Bu nedenle kamu çalışanlarının aldıkları ek ödemelerin taban aylığına yansıtılarak emekli ücretlerinin artırılması sağlanmalıdır.

Yine kamu çalışanlarının 30 yıldan sonraki hizmetlerinin emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında dikkate alınmamaktadır. Bu haksız uygulamaya son verilerek 30 yılın üzerindeki hizmetlerin de emekli ikramiyesinin ödenmesinde dikkate alınması sağlanmalıdır.

Bütün bunlar yapılmadığı takdirde Sendikalarımız sorunun çözümü için gerekli fiili meşru mücadeleyi yapmaya kararlıdır. 13.01.2012

BASIN YAYIN, POSTA ve İLETİŞİM EMEKÇİLERİ SENDİKASI (HABER-SEN)

BİRLEŞİK TAŞIMACILIK ÇALIŞANLARI SENDİKASI (BTS)

ENERJİ, SANAYİ ve MADEN EMEKÇİLERİ SENDİKASI (ESM)

TARIM, ORMAN, ÇEVRE ve HAYVANCILIK HİZMET KOLU KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI (TARIM ORKAM-SEN)

Basın Açıklamasından resimler için lütfen tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir