KADIN

Hasankeyf’te 400 işçi direnişte

Êlîh’in Hasankeyf ilçesinde yapılacak Ilısu Barajı inşaatında çalışan 400 kadar işçi ağır iş koşulları, yetersiz ücret ve sosyal haklarının düzeltilmesi yönündeki taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine iş bırakma eylemi yaparak direnişe geçti. İnşaatı yapan Cengiz Nurol firması, işçileri örgütledikleri gerekçesiyle onlarca işçinin iş akitlerini tek taraflı olarak feshetti. Direnişe geçin işçiler inşaat alanını terk etmeyince, şantiye etrafı güvenlik görevlilerince ablukaya alındı.

Hasankeyf antik kenti başta olmak üzere yüze yakın ekolojik alanı, yüzlerce köyü, Dicle vadisini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’nda çalışan 400 dolayında işçi ağır iş koşullarına ve adaletsizliğe isyan ederek direnişe geçti. Aylardır ağır iş şartları, ücret ve sosyal hakların düzeltmesi için işyeri temsilcileri ile görüşmeler yapan işçilerin sözcüsünün işine son verilmesi ardından işçiler işbırakıp direnişe geçti.



İşçilerin direnişe başlaması ile Cengiz Nurol firması yetkilileri işçileri örgütledikleri gerekçesi ile onlarca kişinin işine son verdi.

Haksız uygulamalara tepki göstererek İşyerini terk etmemekte kararlı olan işçilerin bulunduğu şantiyenin etrafı güvenlik görevlilerince ablukaya alındı. Yaşanan gelişmeler konusunda açıklamada bulunan işçilerden E.Ö., Ilısu Baraj inşaatında çalışan işçilerin ağır çalışma koşuyları ve düşük ücretler nedeniyle mağdur edildiklerini belirterek şunları söyledi: “11 saatlik işgücü için 990 lira maaş alıyoruz. Zam talebinde bulunduk, kabul edilmedi. Bir günlük iş bırakma eylemi yapınca bugün çalışmamız halinde zam yapılacağı sözü verildi. Ancak bu sabah işe gelen arkadaşların bir kısmının ücretsiz izne ayrıldığı ve Ahmet adlı işçi sözcüsü bir arkadaşımızın işten atıldığını öğrendik. Arkadaşlarımızın geri alınması için direnişe geçtik” dedi. İşçilerin iş bırakma eylemi devam ederken, firma yetkililerin inşaat sahasını güvenlik görevlilerince ablukaya aldıkları bildirildi.

Nurol savaşa da ortak

Nurol Holding, emperyalistlerin Libya müdahalesinde bir anda hisse değeri yükselen İngiliz BAE Systems adlı silah tekelinin de ortağı. Nurol bünyesindeki FNSS Savunma Sistemleri A.Ş firmasının yüzde 49’u BAE Systems’e yüzde 51’i de Nurol’a ait. Marmaray projesinin de Gama firmasıyla birlikte inşaatı yapan Nurol, bir lira zam talep eden işçileri işten çıkarmış ve işçiler direnişe geçmişti. Nurol, işçilere haklarını vermemek için elinden geleni yapmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı