BASIN AÇIKLAMALARIGENEL MERKEZ AÇIKLAMALARIHABERLERŞUBE HABERLERİUncategorized

Kütahya’da siyanür içme suyuna karışmış

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Kütahya’da siyanür faciasının yaşandığı Eti Gümüş AŞ madeninin yakınındaki Köprüören köyünden alınan su numunesinde limit değerlerin yüzde 40 üzerinde siyanür bulunduğunu açıkladı.

Eti Gümüş AŞ’de 7 Mayıs günü siyanürlü çamur barajında meydana gelen kazanın boyutlarının büyüklüğü, hükümet ve şirket yetkililerinin aksi yöndeki söylemlerine rağmen her geçen gün daha da görülür hale geliyor. ÇMO, kazanın üzerinden 5 gün geçtikten sonra, baraja 4.5 kilometre uzaklıktaki Köprüören köyünden alınan örneklere ilişkin analizin sonuçlarını açıkladı.



Greenpeace tarafından köy çeşmesinden alınan örnekleri akredite olmuş bir laboratuvarda inceleten ÇMO, içme suyunda hiç bulunmaması gereken, ancak en fazla 0.050 ppm düzeyinde suda bulunmasına müsaade edilen siyanür miktarının, alınan numunede üst limitin yüzde 40 üzerinde, 0.071 ppm düzeyinde belirlendiğini bildirdi. Alınan örneğin yer altı suyunun şimdiden Türk Gıda Kodeksi’ne göre içilemez durumda olduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, siyanür miktarının yeraltı suyunda her geçen gün daha fazla miktarda görüleceği uyarısında bulunuldu.

Kütahya Valiliğinin bölgeye acilen içme ve kullanma suyu göndermesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Valilik, bölgede yaptığı analizlerin sonuçlarını açıklamaya çağrıldı. Aksi halde suyun kullanılmasından kaynaklı yaşanacakların sorumlusunun Kütahya Valiliği olacağı vurgulanan açıklamada, yetkililerin “Sızıntı yoktur” gibi yanıltıcı açıklamalar yapmaktan kaçınması istendi. Açıklamada ayrıca, Kütahya Valiliğinin analizlerini yaptırdığı İl Halk Sağlığı Laboratuvarının siyanür ölçümünde akredite olmadığı da bildirildi. (Ankara/EVRENSEL)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir