BASINA VE KAMUOYUNA
24 Şubat 2012 Adana‘da Baraj Kapağı Patladı 10 işçi öldü
11 Mart 2012 Esenyurt‘ta Çadır Yangınında 11 işçi hayatını kaybetti
2 Nisan 2012 Eskişehir‘de Madende Göçük 4 İşçi Öldü
3 Nisan 2012 Erzurum‘da TEDAŞ İşçileri Suda Boğuldu 5 İşçi Öldü
5 Nisan 2012 Tuzlada Patlama 2 İşçi Öldü
10 Nisan 2012 Elazığ‘da Fırtına Çadırları savurdu 6 işçi öldü
15 Mayıs 2012 Giresun‘da göçük sonucu 4 işçi hayatını kaybetti
İşçiler, beşer, beşer, onar onar hayatını kaybediyor.
HES İnşaatında 4 İşçinin Ölüm Nedeni Devletin Denetimsizliğidir..!
Giresun‘un Dereli İlçesinin Kızıltaş Köyü sınırları içerisinde yapımı devam eden HES inşaatında 15 Mayıs 2012 tarihinde toprak kayması meydana gelmiştir. Özel bir şirkete ait HES inşaatında meydana gelen olayda, beton dökme işlemi esnasında kalıpların patlaması, 4 işçinin göçük altında kalarak hayatını kaybetmesine yol açmış, bir işçinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Bu kaza ile birlikte daha 2012 yılının 5.ayı dahi dolmadan HES inşaatlarında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 26’yı geçmiştir. Bu ölümlerin nedeni, HES inşaatlarının denetimden yoksun bir biçimde, bir an evvel üretime geçme hırsıyla, işçi sağlığı ve iş güvenliği yok sayılarak sürdürülmesidir.
AKP hükümeti döneminde, özel sektöre elektrik üretmek üzere binlerce HES yapımı lisansı dağıtılmış, ancak bu HES inşaatlarının denetimiyle ilgili doğru düzgün bir düzenleme yapılmamıştır. DSİ tarafından denetlenmesi gereken bu HES inşaatları, hükümet tarafından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’lerle özel sektöre denetlettirilmek istenmiş; bu düzenlemeler denetim hizmetlerinin kamu eliyle yürütülmesi gereken hizmetler olması gerekçesiyle yargı tarafından iptal edilmiştir. Yargının bu yöndeki kararına rağmen hükümet, denetim hizmetlerini özelleştirmek konusunda ısrar etmiş, yargı bu konuda ikinci kez iptal kararı vermiştir.
Denetim hizmetlerinin özelleştirilerek piyasaya açılmasındaki ısrarın bir sonucu olarak yaşanan bu kazalarda denetimin olmadığı açıktır. Bu denetimsizliğin bedelini, işçiler canlarıyla ödemekte ve ortaya sağlıksız yapılar çıkmaktadır. Her geçen gün sayısı artan iş kazalarına karşılık işçi sağlığı ve iş güvenliğine dair yasal düzenlemeler sürüncemede bırakılmakta, konuyla ilgili yeterli tedbir ve önlemler alınmamaktadır.
Buradan yasa yapıcılara, iktidara ve şirketlere sesleniyoruz:
- Bir an önce iş güvenliğini sağlayacak idari yapılar oluşturulmalı ve denetim mekanizmalarının son derece sıkı bir şekilde işlemesi sağlanmalıdır.
- İş güvenliği ile ilgili yapılacak yasal düzenlemeler, iş sağlığı değil, işçi sağlığı dikkate alınarak yapılmalıdır.
- Denetim hizmetleri kamusal bir hizmet olarak gerçekleştirilmelidir.
Yeni iş kazalarının yaşanmaması ve daha fazla işçimizi kaybetmemek için bu önlemlerin alınması acil ve zorunludur. Bu tür faciaların bir daha yaşanmamasını umuyor, ölen işçilerin yakınlarına başsağlığı dileyerek acılarını paylaşıyor ve yaralı olan işçinin bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyoruz. 16.05.2012-Çarşamba
Müşfik Veysel ERDOĞAN
Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası
Samsun Şube Başkanı