
25 Mart 2008 tarihinde sendikamız Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı ile görüşmüştür. Örgütlenme alanımıza giren Sanayi ve Ticaret Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında çalışan personelin ekonomik ve özlük hakları ile ilgili talepleri aşağıda sunulmuştur. Sorunların çözümü için çalışma yapılması, ilgili birimlerin talimatlandırılması, sonuçların yazılı olarak sendikamıza ve çalışanlara duyurulması hususlarında talepte bulunulmuştur.
SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞINDAN TALEPLERİMİZ
1- ULAŞIM:
a- Tandoğan ek binada istihdam edilen personele sabah akşam servislerinin tahsis edilmesi. Daha önceki talebimizde ek ödenek istenerek sorunun çözüleceği ifade edilmişti. Üç yıl oldu sorun çözülmedi. Bu konuda sendika olarak dava açmak zorunda kaldık. Sorun hala çözülmüş değildir. Eğer ek ödenek sağlanamıyorsa Bakanlık olanakları değerlendirilerek sorun çözülmelidir.
b- Taşrada da çalışanlar yol ve servis hizmeti gibi ek sosyal haklardan yararlanamamaktadır. Yol ve ulaşım adı altında kent içi ulaşım maliyetleri esas alınacak bir ücret yardımı nakit olarak yapılmalıdır. Yada valiliklerde servis hizmeti veren Bakanlıkların olanaklarından yararlandırılmalıdır.
2- BANKA PROMOSYONLARI:
Bilindiği gibi işyerimizde çalışanların maaş ve diğer ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapılması için bankalarla yapılan protokoller karşılığında sunacakları bankacılık hizmetlerinin dışında ilgili kurumlara promosyon adı altında ayni veya nakdi ek mali imkan sunmaktadır.
Bir çok kurum bankaların vermiş olduğu promosyon parasını çalışanlara ödemiş, ödemeye devam etmektedir.
Bankadan alınan promosyonla 75 milyara kan cihazı alındığı, ayrıca Bakanlığın çevre düzenlemesinin yaptırıldığı söylenmektedir. Bu konuda yaptığımız başvurular sonuçsuz kalınca dava açmak zorunda kaldık. Ancak; Banka sözleşmesinin yenilenerek yada süre uzatımı yapılarak alınacak promosyonun çalışanlara eşit olarak paylaştırılması halen sağlanabilir.
3-LOJMAN:
Özellikle Mustafa Kemal Mahallesinde bulunan Bakanlığımız lojmanları Müfettişler, Kontrolörler, Daire Başkanları vb. görevler tarafından adeta kapışılmaktadır. Toplam 50 dairenin 42’sinde de görev tahsisliler oturmakta, süresi dolan sıra tahsislilerin yeri de yönetmeliğe aykırı olarak Müfettişler vb. görevdekilerce doldurulmaktadır. Bu ve benzeri görevdekilerin unvanları gereği 65 yaşına kadar bu lojmanlarda oturmaya devam edeceklerinden ileride mağdur durumda bulunan alt düzeydeki memur personele lojman tahsis edilemeyecektir. Bu nedenle lojman yönetmeliğinin acilen değiştirilerek lojman tahsislerinde sıra tahsisli sayısını artırarak adil bir biçimde dağıtımın sağlanmasına çalışılmalıdır.
4- BAKANLIK TEMSİLCİLİĞİ:
Bakanlık temsilcisi olarak kooperatif toplantılarına Bakanlığın tüm elemanlarının katılımının sağlanması için gerekli girişimler yapılmalıdır. Ayrıca taşradan Bakanlığa tayin olan personelin bu toplantılara katılma hakkı bulunmasına rağmen görevlendirme yapılmamakta, sadece Teşkilatlandırma ve İç Ticaret Genel Müdürlüğü personeli görevlendirilmektedir.
5- EK ÖDEME:
Kooperatif ve Şirket Genel Kurullarına giden personelden Ek Ödeme Usul ve Esaslarına göre alınan ödemelerin mahsup edilmemesi, ek ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaması gerekmektedir.
6- VEKALETEN GÖREVLENDİRMELER ve USULSÜZ-YANLI ATAMALAR:
Daha önce tedviren görevlendirmeler yerine aynı işlerliği olan vekaleten uygulaması başlamıştır.
Bu tür görevlendirmeler çalışma barışını bozduğundan bu uygulamadan vazgeçerek Yönetmeliğin uygulanması.
Görevde Yükselme Yönetmeliğinin ilgili maddesi gereği başka kurumlardan ve özelleştirmelerden gelen personel geldiği kurumda başmühendis vb. unvanı var diye sınavsız olarak Şube Müdürlüğüne atanırken aynı şartlardaki ve kazanılmış hakkı bulunan Bakanlık personeli bundan muaf tutulmakta, göz ardı edilmektedir. Bu konuda da açılmış davamız vardır.
Ayrıca Görevde Yükselme Yönetmeliği gereği Şube Müdürlüğü sınavını kazanan personelin görevlendirildiği taşra teşkilatında iki yıl görev yapması zorunlu tutulmuşken bazı personel merkez teşkilata geri çekilmekte, bu sırada da yönetmeliğe aykırı olarak birinci derece kadrolar verilmektedir. Bu tür personelin ayrıcalığını merak etmekteyiz.
7- DENETİM ÇALIŞMALARI.
a- Piyasa Gözetimi ve denetimi çalışmaları konusunda;
Denetim Görevlerinin;
– Yönetmeliklerle ilgili diğer sorumlu Genel Müdürlüklerde olduğu gibi Piyasa Gözetimi ve Denetiminin İl Müdürlükleri personelleri tarafından yapılmasının sağlanmalıdır.
– Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğünde yeniden yapılanma çalışmaları Piyasa Gözetimi ve Denetimi konusunda;
Uzmanlığa dayalı kariyer denetçilik sistemi öngörülmektedir. Kariyer denetçisinin kimler olacağı konusunda açıklayıcı ifade bulunmamaktadır. Oysa; 5018 sayılı Kamu Kontrol Kanununda Denetçilerin Şekil ve şartları açıkça ifade edilmektedir.
– Yapılanmada istenen 4 yıllık okullardan teknik personel talebi ise eksik ve yine T.C.Üniversitelerinin diğer bölümlerinden mezun olan personele haksızlık olacaktır.
b- Sanayi ve Ticaret Bakanlığının EPDK ile yaptığı protokol gereği 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile Denetimlerde bulunacak personel konusunda denetim yapacak personelin nitelikleri teknik veya idari olarak açıkça ifade edilmemesi görevlendirmelerde sıkıntılara neden olmaktadır. Bakanlık personeli EPDK çalışanlarının yaptıkları işi yapacak ve aynı sorumluluğu üstleneceklerdir. Bu durumda çalışan personel EPDK çalışanından çok düşük ücret almaktadır. EPDK çalışanı ile aynı işi yapan Bakanlık personeli de ayrıca bir ücret verilmesinin sağlanması hususunda EPDK ile görüşülerek çözüme kavuşturulmalıdır. EPDK ile çözülememesi durumunda Bakanlık kendisi bir iyileştirme çözümü üretmelidir. (İçişleri Bakanlığı ile konuyla ilgili çalışan personeline ücret ödenmesine ilişkin bir protokol imza edilmiştir.)
c- AB Teknik Mevzuatının uyumlaştırılması sürecinde Piyasa Gözetim ve Denetimi görevi ile görevlendirilen çalışanların AB üyesi ülkelerdeki Denetçilerin özlük hakları ve ücretleri incelenerek bir denklik düşünülmeli. Bu işi yapan ayrı kadrolarda istihdam edilen tüm çalışanların ortak bir kadroda (Denetçi) ve ücret skalasında olması sağlanmalıdır.
8- SOSYAL TESİSLER:
Bakanlığın şehir dışında olması nedeniyle Sosyal Tesislerin önemi daha da artmaktadır. Ayrıca yakın çevrede bu ihtiyacı görebilecek bir mekanın olmaması nedeniyle Sosyal Tesisler yeniden işler hale getirilmelidir.
9- SAĞLIK BİRİMİ:
Sağlık ünitesi tekrar işler hale getirilmelidir. Sağlık birimine uzman bir Kadın Doğum ve Çocuk Doktoru istihdamı sağlanmalıdır.
10- SENDİKAL FAALİYETLER:
Kimi yöneticiler tarafından sendikal tercih ve üyelik konularında çalışanlara baskı yapılmaktadır. İlişikteki yazı ile Bakanlığınıza müracaat etmiştik. Bu gibi durumlar düzelmediği gibi baskılar yanlı olarak sendikamız üyeleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Bir genelge ile yöneticilerin dikkati tarafsızlık noktasında çekilmelidir.
11- SENDİKA ODASI:
Sendika odamızın yeri değiştirilmek istenmektedir. Mevcut odamızın konumu, üyelerimizin alışmış olması ve dizaynın yeni yapılmış olması gibi nedenlerden dolayı değiştirilmemelidir.
Ayrıca harici bir telefon ve internet hattı verilmelidir.
12- TOPLANTI SALONU:
Yazılı talep edildiği halde sendikal faaliyetler ve personelle ilgili bilgilendirme, toplantı gibi ihtiyaçlar için toplantı salonu sendikaya tahsis edilmelidir.
13- YEMEK YARDIMI:
Taşrada çalışanlara yemek yardımı yapılmamaktadır. Kanunda ve Devlet Memurlarına Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine göre bazı illerde yemek yardımı sağlayacak çoğunlukta çalışan bulunmamaktadır. Bu yönetmelik; yemek yardımıyla birlikte, yemek yardımının mümkün olamadığı hallerde ücret desteğini de mümkün hale getirilecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. (Yemek yardımı içlin çalışan sayısı sınırı kaldırılmalıdır.) Mevcut haliyle ise çalışanların lehine ve eşitsizliği giderecek biçimde acilen sorunun çözümü için içişleri Bakanlığı ile bir protokol düzenlenerek Valiliklerden bu hizmet karşılanmalıdır.
600 milyon YTL civarında yemekhanede biriken fon yine yemekhaneye kaynak olarak kullanılmalıdır.
Çalışanların öğrenci çocuklarının anne-babasının yediği fişten ve ücretten yararlandırılması sağlanmalıdır.
14- DİL KURSLARI:
Dil kurslarına gönderilen personel keyfi, kuralsız belirlenmektedir. Bir kurala bağlanarak çalışanlara duyurulmalıdır.
15- AİLE YARDIMI:
Maliye Bakanlığı tarafından çıkartılan genelgeye uygun olarak özelleştirmeden gelen personele aile yardımı ödenmesi hızlandırılmalıdır.
16- PTT ŞUBESİ
Bakanlık merkez binası, Bakanlığın lojman ve sosyal tesisleri şehir merkezine uzak olduğundan PTT işlemlerinden sağlıklı yararlanılamamaktadır. PTT ile görüşülerek PTT şubesi açılması yoluna gidilmelidir.
17- KLİMALAR:
Odalara takılan klimalar çevre kirliliği yaratmakta, boşuna elektrik yükü artmaktadır.
18- KREŞ:
Yine yakın çevrede olmayan kreş olanağı kurum tarafından yakın bir mekanda sağlanmalıdır.
ESM
GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU